Desetihodinová kachna

Sváteční recept na českou klasiku - kachnu se zelím a bramborovým knedlíkem.


4.237x
1×

Ingredience

1 lžičkakmín
1 kgsádlo
1 kskachna

směs

1 lžícecukr
1 lžíceocet
1 ksbrambory
2 kscibule
1 lžičkakmín
1 ksjablko
1 hlávkačervené zelí

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

příloha

2 ksvejce
1 kgbrambory
1 lžícesádlo
320 ghrubá mouka
70 gdětská krupička

na potření

2 lžícesádlo

Postup přípravy

Kachnu pečlivě očistíme a rozčtvrtíme. Ve hmoždíři utlučeme kmín a pepř. Kachnu osolíme a okořeníme ze všech stran a dáme do hrnce. Přidáme sádlo - ideálně kachní, ale lze použít i vepřové. Bude ho třeba tolik, aby byla celá kačena ponořená v sádle.

Kachnu dáme do trouby rozehřáté na 150 °C. Až se kachna i sádlo prohřejí, můžeme snížit teplotu. V sádle se musí dělat bublinky. Postupně snížíme teplotu na 80 - 90 °C a kachnu pečeme 9 hodin.

Poté kachnu vyjmeme ze sádla a na plechu necháme hodinu vypéct kůži. Kachnu pečeme klidně 5 hodin den dopředu a poté 4 hodiny následující den. Pečeme-li nadvakrát, je nutno opět všechno nejprve prohřát a pak snížit teplotu.

Zelí nakrouháme na tenké nudličky a vaříme s kmínem skoro doměkka. Potom zelí slijeme, ale asi třetinu vody necháme v hrnci. Přidáme na jemno nastrouhanou bramboru a jablko a osolíme. Zelí pozvolna dusíme asi 20 minut. Dochutíme cukrem a octem. Přidáme smaženou cibulku a promícháme.

Do hrnce dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Oloupané brambory vhodného typu A uvaříme v osolené vodě. Slijeme vodu a v hrnci brambory rozšťoucháme se lžící sádla. Podle potřeby dosolíme. přidáme vejce, hrubou mouku a krupičku. V hrnci nebo na válu těsto důkladně prohněteme.

Poté knedlíky vytvarujeme a okamžitě dáváme vařit. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Vyjmeme je do pekáče s troškou sádla, aby neosychaly na povrchu.

Desetihodinovou kachnu podáváme s bramborovými knedlíky a vařeným zelím.
user-icon

autor cubeec


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Desetihodinová kachna

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena