Vaření.czReceptyPečená dančí kýta v omáčce s bazalkou

Pečená dančí kýta v omáčce s bazalkou

Trošku pracnější příprava z dančí či jelení kýty, ale výsledek stojí za to.


4.632x
45 min
4×

Ingredience

2 stroužkyčesnek
225 gmáslo
300 mlčervené víno
3 lžícesmetana ke šlehání
1 lžičkačerstvá bazalka
150 gplátková slanina
1 ksdančí nebo jelení kýta
6 ksjalovčičky
2 ksdrcený bobkový list
500 mlbujon ze zvěřiny

podle chuti

sůl
mletý pepř

podle potřeby

hladká mouka
rybízová marmeláda

Postup přípravy

Maso umyjeme a osušíme, ze soli, pepře a části podrcených bobkových listů připravíme směs koření, kterou potřeme maso. V malém hrnci necháme rozpustit máslo. Jakmile zmizí pěna, nalijeme polovinu másla do ohnivzdorné misky. Dáme do ní maso, přelijeme je zbytkem másla a vložíme do předehřáté trouby na 225 °C. Po asi 5 - 6 minutách pokryjeme maso plátky slaniny a teplotu snížíme na 200 °C. Maso pečeme zhruba 75 minut. Během pečení dančí maso občas obrátíme. Má-li maso zůstat šťavnaté, dbáme na to, aby bylo vždy přikryté plátky slaniny. Pokud by tuk příliš ztmavnul, přidáme trochu másla. Asi 10 - 15 minut před koncem pečení přidáme česnek a zbytek podrcených bobkových listů. Mezitím uvedeme k varu bujon a víno, vyvaříme asi na polovinu původního objemu. Upečené maso vyjmeme a zabalíme do alobalu a necháme nejméně 15 minut odpočívat. Tuk a zbytky po pečení přelijeme do hrnce. Přidáme směs vína a bujonu a krátce povaříme. Scedíme sítkem a znova zavaříme. Zahustíme trochou hladké mouky, přidáme šlehačku a vmícháme bazalku, podle chuti osolíme a opepříme. K omáčce z bazalky můžeme přidat i trochu rybízové marmelády pro dochucení. Omáčku podáváme v zahřáté misce, pečené dančí maso podáváme vcelku, teprve u stolu je nakrájíme na potřebné kousky. Pokud chceme maso zmrazit, pečeme je o 10 - 15 minut déle. Omáčku s bazalkou můžeme zmrazit také, ale bez šlehačky. Tu přidáme až po rozmrazení.
user-icon

autor Háňa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečená dančí kýta v omáčce s bazalkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena