Pečená dančí kýta v omáčce s bazalkou

Trošku pracnější příprava z dančí či jelení kýty, ale výsledek stojí za to.


4.632x
45 min
4×

Postup přípravy

Maso umyjeme a osušíme, ze soli, pepře a části podrcených bobkových listů připravíme směs koření, kterou potřeme maso. V malém hrnci necháme rozpustit máslo. Jakmile zmizí pěna, nalijeme polovinu másla do ohnivzdorné misky. Dáme do ní maso, přelijeme je zbytkem másla a vložíme do předehřáté trouby na 225 °C. Po asi 5 - 6 minutách pokryjeme maso plátky slaniny a teplotu snížíme na 200 °C. Maso pečeme zhruba 75 minut.

Během pečení dančí maso občas obrátíme. Má-li maso zůstat šťavnaté, dbáme na to, aby bylo vždy přikryté plátky slaniny. Pokud by tuk příliš ztmavnul, přidáme trochu másla. Asi 10 - 15 minut před koncem pečení přidáme česnek a zbytek podrcených bobkových listů.

Mezitím uvedeme k varu bujon a víno, vyvaříme asi na polovinu původního objemu. Upečené maso vyjmeme a zabalíme do alobalu a necháme nejméně 15 minut odpočívat. Tuk a zbytky po pečení přelijeme do hrnce. Přidáme směs vína a bujonu a krátce povaříme. Scedíme sítkem a znova zavaříme. Zahustíme trochou hladké mouky, přidáme šlehačku a vmícháme bazalku, podle chuti osolíme a opepříme. K omáčce z bazalky můžeme přidat i trochu rybízové marmelády pro dochucení.

Omáčku podáváme v zahřáté misce, pečené dančí maso podáváme vcelku, teprve u stolu je nakrájíme na potřebné kousky.

Pokud chceme maso zmrazit, pečeme je o 10 - 15 minut déle. Omáčku s bazalkou můžeme zmrazit také, ale bez šlehačky. Tu přidáme až po rozmrazení.
user-icon

autor Háňa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečená dančí kýta v omáčce s bazalkou

Zpět na recept