Větší brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek s cibulí (ideálně jarní či šalotka) oloupeme a nakrájíme nahrubo. Papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky. Můžeme použít i čistě červenou kapii, polévka získá sytější barvu.
V hrnci rozehřejeme olej s máslem, vsypeme cibuli a osmahneme téměř dozlatova. Přidáme brambory, papriku a dále restujeme za občasného promíchání, poté přidáme i česnek a necháme ho rozvonět. Zeleninu zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme bobkový list, římský kmín, sušený či čerstvý libeček a přivedeme k varu. Paprikovou polévku vaříme asi 20 minut. Poté odstavíme, vyjmeme bobkový list a dohladka rozmixujeme. Paprikový krém dochutíme sušeným lahůdkovým droždím, čerstvě mletým pepřem a brynzou. Znovu krátce promixujeme.
Paprikový krém s brynzou podáváme horký. Doplníme krutony, čerstvým pečivem, ale polévka je dobrá i samostatně. Ještě lépe chutná na druhý den.