Panenka v listovém těstě

Harmonická kombinace šťavnaté vepřové panenky v listovém těstě.


4.534x
45 min
8×

Postup přípravy

Větší cibuli nakrájíme nadrobno. Můžeme přidat i česnek. Cibuli a česnek lehce orestujeme na másle. Přidáme kečup nebo rajčatový protlak, dvě lžíce francouzské nebo nějaké ostřejší hořčice (ideálně hrubozrnná). Omáčku osolíme a podle chuti okořeníme tymiánem nebo worcesterskou omáčkou. Je lepší, když je omáčka pikantnější, protože dává chuť masu i těstu. Směs vyvaříme do konzistence omáčky a necháme vychladnout.

Panenku odblaníme, osolíme a lehce opepříme. Na rozválené listové těto naneseme vychladlou směs a rozetřeme ji do dvou třetin, přičemž necháme asi 2 cm od okraje bez směsi. Do středu položíme panenku. Můžeme ji podélně rozříznout na dva kusy. Při pečení se stáhne a byla by jen na středu.

Rozšleháme si jedno menší vajíčko a tím potřeme okraje bez směsi. Panenku zavineme do těsta se směsí. Těsto neutahujeme. Je lepší spíš na volno. Bude se péct a nabude. Okraje zahneme dovnitř a svineme poslední třetinu těsta bez směsi. Panenku v listovém těstě položíme na plech vyložený pečícím papírem švem dolů. Potřeme ji zbylým vejcem, posypeme sezamovým semínkem, hrubozrnnou solí (případně kmínem, nebo i barevným nadrceným pepřem).

Vepřovou panenku v listovém těstě vložíme do předehřáté trouby na 180 °C na 20 - 30 minut. Případně po 15 minutách ztlumíme na 160 °C. Je to podle trouby. Když je těsto zlatavé, máme hotovo. Jestliže chceme panenku zcela propečenou, necháme ji v troubě celých 30 minut. Ale to se mi u panenky zdá škoda. Po 20 minutách to vytáhneme s růžovým středem, což je podle mého ideální volba.

Vepřovou panenku v listovém těstě necháme ještě asi 5 - 10 minut vydechnout a poté můžeme podávat. Panenka se dá podávat později studená. Nakrájená na plátky jako jednohubka. Na jednohubku je pokrm ale lehce pracnější.
user-icon

autor Nessak


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Panenka v listovém těstě

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká