Ovocný dort s krémem z mascarpone

Recept na jednoduchý, ale výborný ovocný dort.


4.226x
120 min
1×

Ingredience

těsto

5 lžicolej
5 ksvejce
200 gcukr krupice
200 gpolohrubá mouka

podle chuti

cukr moučka
citronová šťáva

poleva

ovoce
2 balíčkyčervené dortové želé

krém

500 gmascarpone
200 gzakysaná smetana
250 mlsmetana ke šlehání
350 gčerstvé jahody
1 balíčekželatinový ztužovač za studena

podle potřeby

cukrářské piškoty

Postup přípravy

Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme za postupného přisypávání cukru. Sníh je správně ušlehaný, jakmile při vytáhnutí metliček tvoří pevné špičky. Do sněhu postupně zašleháme žloutky a olej. Nakonec opatrně vmícháme prosátou mouku.

Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pro tento recept jsem použila otevírací formu o průměru 26 cm. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Doba pečení se může u každé trouby lišit, proto těsto kontrolujeme špejlí, jakmile se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Hotový piškot necháme na mřížce vychladnout.

Na přípravu krému nejprve ušleháme smetanu do tuha. Poté k ní zašleháme mascarpone, zakysanou smetanu a rozmixované jahody. Krém dochutíme cukrem a můžeme přidat i citronovou šťávu. Kyselejší krém se skvěle doplňuje se sladkým piškotovým těstem. Nakonec si podle návodu připravíme želatinový ztužovač a ihned zašleháme do krému. Hotový krém necháme alespoň 2 hodiny odležet a ztuhnout v lednici.

Želé (z 500 ml tekutiny) připravíme podle návodu na obalu a necháme asi 10 minut chladnout. Mezitím si připravíme formu, ve které jsme pekli korpus. Asi polovinu želatiny vlijeme do formy a nahoru naskládáme libovolné ovoce, výborně se hodí například čerstvé nebo kompotované jahody, maliny, rybíz, ostružiny apod. Zbylou želatinou zalijeme ovoce a necháme v chladu ztuhnout.

Boky korpusu potřeme vrstvou krému a nalepíme na něj dokola cukrářské piškoty, které poté lehce svážeme stuhou. Zbylý krém rozetřeme na korpus. Želatinu nožem odřízneme od krajů, formu otevřeme a želatinu necháme pomalu svézt na krém. Můžeme samozřejmě ovoce skládat přímo na krém a poté želatinou zalít, ale mně se tento postup velmi osvědčil, neboť želatina nestéká a dort pak není tolik mokrý. Dort necháme alespoň 24 hodin odležet v chladu.

Ovocný dort s krémem z mascarpone podáváme jako výborný moučník k různým příležitostem.
user-icon

autor Verca1989


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ovocný dort s krémem z mascarpone

Zpět na recept