Ovoce (lépe čerstvé) očistíme a nakrájíme na měsíčky. Datle spaříme horkou vodou, necháme okapat a rozkrojíme na půlky.
Připravíme si salátovou misku, do které vsypeme vrstvu namletých oříšků (mohou být i jiné než vlašské). Spodní vrstva by měla mít tak 2cm. Lžičkou ji trochu zmáčkneme a pokapeme rumem a karamelovým likérem, dáme asi lžíci medu. Do krajů zapíchneme pár kousků čerstvého ovoce. Do středu dáme další vrstvu oříšků, tentokrát zalijeme šodó (k zakoupení mezi smetanovými výrobky). Opět dáme další ovoce kolem dokola, pár rozpůlených datlí, opět vrstvu oříšků a znovu zakapeme rumem a likérem, trochu také medem. Nakonec misku poklademe ovocem obaleným v oříšcích, zalijeme šodó a posypeme mletou skořicí.
Ovoce s oříškovým překvapením podáváme jako sladký dezert. Vhodné i pro děti, pokud vynecháme likér a rum nahradíme trestí.