Vaření.czReceptyOsso Buco s dobromyslí na bramborovo-fenyklové kaši

Osso Buco s dobromyslí na bramborovo-fenyklové kaši

Pokud nás někdy popadne splín, můžeme si pro radost připravit podle netradičního receptu velmi chutné Osso Buco (neboli Děravou kost) s omáčkou z dobromysli neboli oregana.


5.03x
120 min

Ingredience

100 gmáslo
3 dlbílé víno
20 gdobromysl
1 porcetelecí maso s kostí

příloha

3 stroužkyčesnek
1 hrstpetrželka
1 kgbrambory
1 hlávkafenykl
1 lžícecitronová kůra

podle potřeby

hladká mouka

Postup přípravy

Nutnou podmínkou ovšem je sehnat si základní surovinu, tedy silný plátek telecího s morkovou kostí. Ten si ideálně den dopředu osolíme a naložíme do marinády s bylinkami. Pokud chcete, můžete kromě dobromysli použít další bylinky, které máte rádi, nebo případně máte k dispozici. Oregano je ovšem základ. Cibuli nakrájíme na jemno. Maso prořízneme na okrajích, obalíme v hladké mouce a v nízkém hrnci, nebo hlubší pánvi na prudkém ohni rozpustíme kousek másla, či špeku, na kterém maso krátce orestujeme. Když je maso dozlatova, přidáme nakrájenou cibuli a poté co zesklovatí, zalijeme vše vínem. Já jsem použil bílé víno, ovšem stejně tak je určitě možné použít červené - záleží na preferenci kuchaře. Víno necháme vyvařit, podlijeme vše vývarem, případně vodou, pokud vývar nemáme. Hrnec přiklopíme pokličkou a na mírném plameni asi hodinu dusíme. Maso se v této době obejde celkem dobře bez našeho dohledu, takže si můžeme vzít knížku, nalít si dvě deci, pokud nám v láhvi zbyly, a něco pěkného si přečíst. Po hodině četby a dušení maso obrátíme, dolijeme vodu a dusíme další hodinu. Teď už ovšem musíme začít myslet i na přílohu, takže knihu necháme knihou. Tradiční je u Osso Buca rýže, respektive rizoto. My jsme si ale vybrali bramborovou kaši s fenyklem. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Fenykl nakrájíme na drobné kousky. V hrnci rozpustíme další dávku másla a na něm krátce orestujeme nakrájený fenykl. Potom přidáme brambory, zalijeme vodou a vše vaříme. Těsně před tím, než se nám brambory uvaří, připravíme si směs na dochucení omáčky - nadrobno pokrájenou petrželku, česnek a nastrouhanou citronovou kůru (ideálně ze zmrzlého citronu - ta se lépe strouhá). Z hrnce vyjmeme maso, přidáme směs a na prudkém ohni chvíli provaříme. Mezi mícháním si slijeme brambory a rozmixujeme je na hladkou kaši. Tím jsme se dostali do nedůležitější části výroby každého pokrmu a tou je finalizace v podobě servírování. Ta už opět záleží na libovůli a hlavně fantazii šéfkuchaře. Osso Buco s dobromyslí na bramborovo-fenyklové kaši podáváme jako velmi chutný hlavní chod.
user-icon

autor ZaS


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Osso Buco s dobromyslí na bramborovo-fenyklové kaši

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Italská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena