Oříškový perník

Ozdobený šlehačkou je oříškový perník výborným moučníkem ke kávě. Zkuste tento výborný recept.


4.136x
45 min
2×

Ingredience

10 lžicolej
2 ksvejce
500 mlmléko
1 hrstrozinky
2 lžícemed
200 gcukr krupice
1 balíčekvanilkový cukr
500 gpolohrubá mouka
100-120 gvlašské ořechy
1 balíčekkypřící prášek do perníku

poleva

2 lžícekakao
2 lžícevoda
120 gcukr moučka
80 gHera

podle potřeby

tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

na ozdobu

1 hrstvlašské ořechy

Postup přípravy

Do mléka dáme 10 lžic oleje, 2 lžíce medu a na mírném ohni zahříváme, dokud se med nerozpustí. Necháme prochladnout.

Ořechy rozsekáme nadrobno tyčovým mixerem nebo umeleme. Zvlášť si nasekáme i hrstku ořechů na posypání polevy.

Mouku promísíme s cukrem, kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Do vychladlého mléka s medem rozkvedláme 2 vejce a přilijeme k mouce. Promícháme. Pak do těsta vmícháme namleté ořechy a hrst rozinek. Těsto nalijeme na hluboký, tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 minut dorůžova.

Příprava polevy: Do kastrůlku dáme 8 dkg Hery nebo másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vody a 120 g moučkového cukru. Za mírného ohřívání mícháme, dokud se ingredience nerozpustí a poleva nezíská hladkou konzistenci. Polevu pak ihned nalijeme na upečený perník, rozetřeme ji a ještě zatepla posypeme nasekanými oříšky.

Oříškový perník můžeme připravit i bez polevy, jen posypaný moučkovým cukrem.
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Oříškový perník

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena