Dort se připravuje týden před Vánocemi nebo před jinou slavnostní příležitostí.
Hodnocení
4.8
/ 5 (12x)
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce2 ks
Máslo12 dkg
Med12 dkg
Cukr krupice12 dkg
Hladká mouka 50 dkg
Jedlá soda1 lžička
Náplň
Rum1 lžíce
Cukr moučka25 dkg
Smetana ke šlehání1/2 l
Mleté vlašské ořechy25 dkg
Na ozdobu
Čokoládová poleva
Postup přípravy
Cukr, med a máslo rozpustíme v hrnečku ve vodní lázni. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, jedlou sodu, přidáme sladké máslo. Vymícháme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout.
Těsto přeneseme na vál a vyválíme 6 - 8 kulatých placek, které vykrojíme pomocí talíře nebo dortové formy a postupně je pečeme v troubě na 160 °C.
Upečené placky zabalíme do alobalu a necháme je týden v chladné místnosti proležet. Poté je plníme nádivkou z umletých vlašských ořechů, moučkového cukru, ze smetany a rumu. Nádivku dáváme mezi jednotlivé placky.
Ořechový medový dort necháme 1 den uležet. Pak přelijeme povrch dortu čokoládovou polevou a zdobíme podle vlastní fantazie.
Dort jsem udělala tchyni k narozeninám, všichni ho moc chválili, je opravdu výborný! � Jen je opravdu dooost sladký, všude bych ubrala cukr, jak v těšte, tak v krému. Krém jsem dělala tak, že jsem vyšlehala smetanu s cukrem, pak přidala ořechy, promíchala a po té lžíci rumu krém strašně zeřídl. Placky pak po sobě dost kloužou při promazávání a dort se trochu hroutí, ale nebojte, do druhého dne se to vsákne do placek a ztuhne to. Možná příště potřu placky rumem a do krému už ho nedám. Chuťově opravdu velice připomíná originální medovník. Chce to ale nechat ho proležět déle, ideálně 2-3 dny. A ten cukr no. Nebo pak hostům ukrojit tenčí plátek. �� Jinak tedy vřele doporučuji, děkuji za nový recept do sbírky. �
Bětka
Ořechový medový dort
Chtěla bych trochu opravit náplň:
Nemá být obyčejná zkysaná smetana, ale 1/2 l smetany na šlehání, kterou necháme zkysnout, ktomu 25 dkg cukru moučka, 25 dkg mletých vlašských ořechů a 1 lžíce rumu.
Děkuji.