Změklé máslo utřeme se 2/3 moučkového cukru a cukrem vanilkovým do pěny. Postupně přidáme žloutky a našleháme. Do utřené směsi přidáme část prosáté mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke kterému vmícháme zbylý cukr a došleháme dohusta. Bílky se zbylou moukou a ořechy vmícháme do těsta.
Těsto naplníme do libovolné menší formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Podle výšky moučníku pečeme těsto na 180 °C okolo 40 minut. Těsto z formy vyklopíme a ostrým nožem podélně rozřízneme.
Během pečení si připravíme krém k plnění. Hustou smetanu vymícháme s žervé a medem, vmícháme rozpuštěné máslo, ořechy a dochutíme mletou skořicí.
Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu společně s tukem.
Těsto potřeme náplní, přiklopíme a vrátíme zpět do formy, ve které jsme pekli. Zalijeme čokoládovou polevou a libovolně posypeme mletými nebo nasekanými ořechy.
Ořechový koláč s medovým krémem necháme v lednici do druhého dne dobře zatuhnout. Je výborný ke kávě.