Ořechové škebličky

Oblíbené vánoční cukroví, jehož příprava není náročná.


4.1170x
60 min
4×

Ingredience

těsto

1 ksvejce
250 gmáslo
2 lžícemléko
250 ghladká mouka

nádivka

2 lžícestrouhanka
1 lžícerum
50 mlmléko
140 gcukr moučka
200 gmleté ořechy

na ozdobu

cukr moučka

Postup přípravy

Těsto: Máslo necháme v teplé místnosti změknout. Ze změklého másla, hladké mouky, vejce a asi dvou lžic mléka vypracujeme rukama hladké těsto. Vytvarujeme váleček, zabalíme ho do igelitu a necháme v lednici alespoň hodinu, nejlépe však do druhého dne. Nádivka: Umleté ořechy promícháme s cukrem a strouhankou, přilijeme lžíci rumu. Svaříme trochu mléka a ke směsi přiléváme i svařené mléko a důkladně promícháme. Mléko přidáváme opatrně po troškách, nalijeme ho tolik, aby oříšková hmota byla hustá. Na pomoučněné desce vyválíme tenký plát a kulatým vykrajovátkem, případně skleničkou, vykrojíme kolečka. Do středu každého kolečka malou lžičkou nandáme trochu ořechové nádivky. Okraje kolečka přehneme k sobě a pevně stiskneme, aby se těsto krajů spojilo. Škebličky rovnáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi při 160 °C. Za stálé kontroly pečeme dorůžova. Upečené a ještě teplé ořechové škebličky posypeme moučkovým cukrem. Můžeme je i celé v cukru obalit. Během pečení se ořechové škebličky otevřou a nádivka vyteče mírně ven. Tak je to ale správně, cukroví pak připomíná škebličky.

Další skvělé vánoční recepty najdete zde

user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ořechové škebličky

Zpět na recept
Druh jídla
Cukroví
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena