Všechny suroviny si přichystáme předem, aby máslo změklo a zbytek ingrediencí měl pokojovou teplotu. Menší pekáček vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou.
Změklou heru vyšleháme mixerem spolu s celými vejci do pěny. Pak postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem, kakao, vanilkový i krupicový cukr, hrubě sekané ořechy.
Těsto, které je poměrně hutné, přendáme do připraveného pekáče. Ořechové těsto pečeme při 200 ºC asi 30 minut.
Než se moučník upeče, připravíme cukrový sirup neboli rozvar. Vodu svaříme s cukrem, obsahem vanilkového lusku a hřebíčkem do sirupové konzistence.
Jakmile je moučník upečený, necháme ho chvilku vydechnout. Ještě teplý jej nakrájíme přímo v pekáči a zalijeme cukrovým rozvarem.
Po vychladnutí necháme ořechové kostky v lednici do druhého dne proležet. Podávat můžeme s kopečkem vanilkové zmrzliny.