Ořechové čtverečky jsou lahodný dezert, který kombinuje jemné máslové těsto, křupavé ořechy a kakaovou vrstvu s citronovou polevou. Tento recept je ideální na sváteční stůl nebo jako sladká tečka k odpolední kávě. Díky kombinaci dvoubarevného těsta a osvěžující polevy mají ořechové čtverečky nejen vynikající chuť, ale i atraktivní vzhled.
těsto | ||
---|---|---|
280 g | máslo | |
2 lžíce | kakao | |
5 ks | bílek | |
280 g | ořechy | |
150 g | cukr moučka | |
140 g | hladká mouka | |
poleva | ||
5 ks | žloutek | |
160 g | cukr moučka | |
1 lžička | citronová šťáva |
Po vychladnutí a odležení dezert krájíme na čtverečky. K tomu použijeme nahřátý nůž, aby se poleva nerozbíjela a čtverečky byly dokonale hladké.
Mleté ořechy jsou klíčovou surovinou v mnoha tradičních dezertech středoevropské kuchyně. Mají nejen skvělou chuť, ale jsou také bohatým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Ořechové těsto je v tomto receptu díky šlehanému sněhu lehké a vláčné, což krásně kontrastuje s křupavou polevou. Výsledkem je dezert, který uspokojí chuťové buňky i těch nejnáročnějších gurmánů.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena