Ořechová roláda s banánem

Roláda z ořechového těsta, s krémovou ořechovou náplní s banánem a polevou z ledových kaštanů.


5.013x
60 min
1×

Postup přípravy

Připravíme si těsto. Oddělíme žloutky od bílků. Rozšleháme bílky a za postupného přidávání poloviny dávky moučkového cukru ušleháme tuhý sníh.

V jiné nádobě rozšleháme žloutky. Přidáme zbytek moučkového cukru, vanilkový cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme ořechy a olej a znovu šleháme. Za opatrného lehkého všlehávání metlou přidáme připravený sníh do žloutkové hmoty. Lehké, nadýchané těsto rozetřeme na tukem vymaštěný (je to lepší pro následnou manipulaci) papír na pečení a na plechu pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 8 - 10 minut. Když je korpus růžový, vyjmeme plech z trouby.

Papír i s těstem přesuneme na pracovní plochu. Korpus přikryjeme dalším kusem pečícího papíru a rychle srolujeme, přičemž dbáme, aby papír, na kterém se peklo, se nám během srolování odvinoval, ale zároveň, aby srolované těsto na něm zůstalo (papír-těsto-nový papír). Roládu takto těsně svinutou necháme vychladnout.

K varu přivedeme mléko, vlijeme je na ořechy a dobře promícháme. Ořechová hmota zbělá. Necháme vychladnout. Z tuku a cukrů vyšleháme pěnu a spojíme ji s ořechovou hmotou.

Máslo či tuk spolu s rozlámanými ledovými kaštany rozpustíme v misce nad parou. Promícháváme, čímž získáme jednolitou hladkou a lesklou polevu.

Studený roládový korpus rozvineme, potřeme po celé ploše ořechovým krémem. Banány oloupeme. Do počátku (nejhustěji stočeného místa) položíme celý banán, nebo i více banánů v řadě za sebou, a roládu opět svineme. Hotovou ořechovou roládu potřeme polevou a v chladu necháme ztuhnout.

Ořechovou roládu s banánem krájíme na kolečka podáváme. Můžeme zdobit šlehanou smetanou.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ořechová roláda s banánem

Zpět na recept