Recept na brambory pečené bez tuku, které můžeme podávat i jako dietní přílohu při onemocnění slinivky břišní v klidovém období.
500 g | brambory |
500 ml | zeleninový vývar |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
1 lžíce | olivový olej |
mletý kmín | |
koření Horalka |
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Hlubokou pánev rozpálíme a kousky brambor na ni bez tuku a ze všech stran opečeme. Pak brambory podlijeme částí vývaru, osolíme, ochutíme kmínem, kořením Horalka a snížíme teplotu. Za občasného promíchání a podlévání vývarem dusíme vše doměkka. Bramborové kousky budou na povrchu lepkavé, uvnitř pevné a vývar se téměř celý zredukuje. Takto podušené brambory promícháme se lžící oleje, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a ve velmi horké troubě (při 250 °C) opečeme dozlatova. Zjemnění olejem není nutné. Ochucené gratinované brambory s vývarem podáváme jako dietní přílohu k nejrůznějším zeleninovým i masitým pokrmům.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky
Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena