V misce utřeme změklé máslo s cukrem, špetkou soli a pomerančovou kůrou do pěny. Pak zašleháme žloutky a rum. Na vál prosejeme mouku, přisypeme jemně mleté oříšky a "vyklopíme" obsah misky. Rukama zpracujeme nelepivé těsto, které vložíme v mikrotenovém sáčku na 60 minut do chladničky. Rozleželé těsto vyválíme na plát asi 3 mm silný, formičkou vypichujeme kolečka a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 8 minut na 175°C dozlatova. Nugát dáme do misky, necháme rozpustit nad párou a pak jím slepujeme vychladlá oříšková kolečka po dvou k sobě. Zbylým nugátem pokapeme povrch dukátků a ozdobíme je kouskem kandované jahody a půlkou oříšku. Z jedné dávky je asi 70 ks dukátků - záleží na velikosti kolečka.
Autor:Renata Hřebíčková