Lískové oříšky opražíme a umeleme. Mleté oříšky, kakao a rum smícháme. Hmotu necháme tuhnout 1 - 2 hodiny v ledničce pod potravinářskou folií. Mezitím přivedeme k varu smetanu, ale nevaříme! Potom smetanu odstavíme a vmícháme mléčnou čokoládu. Tuto hladkou hmotu necháme vychladnout při pokojové teplotě. Čokoládu na obalení nastrouháme na jemno.
Pokud chceme kuličky vylepšit, namočíme si kandované třešně do rumu. Po ztuhnutí hmoty v lednici, necháme třešně okapat. Obalíme je oříškovou hmotou a tvoříme kuličky a ty pak obalujeme v čokoládové hmotě a strouhané čokoládě, popřípadě v čokoládovém drobení. Kuličky uchováváme v papírových košíčcích v chladu.
Nepečené rumové pralinky podáváme jako chuťově delikátní sladkost k různým příležitostem.