Nejrychlejší jablkový koláč

Recept na rychlý a úžasně vláčný koláč. Jen se nakrájená jablka zalijí skoro palačinkovým těstem a upeče se. Stačí už jen ozdobit zakysanou smetanou či šlehačkou.


4.04x
45 min

Ingredience

3 ksvejce
6 lžicmáslo
150 mlmléko
1 kgjablko
1 lžičkaprášek do pečiva
125 gcukr krystal
180 ghladká mouka
2 lžícecitronová šťáva
2 lžičkyvanilkový extrakt

na ozdobu

zakysaná smetana
mandlové lupínky

Postup přípravy

Jablka očistíme a nakrájíme na měsíčky nebo kostky, nasypeme do máslem vymazané formy a pokapeme citronovou šťávou. Dáme si rozehřát troubu na 175 °C.  V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, pak šlehneme i s rozpuštěným (ne horkým) máslem (když zbude, nechat na potření s medem po upečení), mlékem, přidáme i vanilkový extrakt (nebo jinou formu vanilky), mouku smíchanou s kypřicím práškem a skořici. Znovu prošleháme a nalijeme na jablka ve formě.  Jablkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Po upečení necháme lehce vychladnout, přiklopíme tácem či velkým talířem, obrátíme dnem vzhůru a odděláme formu. Můžeme lehce pocukrovat moučkovým cukrem nebo potřít zbylým rozpuštěným máslem se lžící medu, udělá to výbornou krustu. Dokola ozdobíme mandlovými lupínky. Nejrychlejší jablkový koláč servírujeme nakrájený na klínky, ozdobený šlehačkou či zakysanou smetanou.


Vyzkoušejte také výtečné recepty se švestkami


Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend


Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.


Inspirujte


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nejrychlejší jablkový koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Žádná

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.