Troubu si předehřejeme na 175 °C. Mandle dáme do kastrůlku s vodou, spaříme a oloupeme je. Hořkou čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni.
Mezitím si v misce smícháme mouku, kakao, sůl a jedlou sodu. Vznikne nám suchá směs. V druhé misce smícháme změklé máslo, cukr, přidáme rozpuštěnou čokoládu a promícháme (nešleháme) v jemný tmavý krém.
Do suché směsi přimícháme vajíčko a vanilkovou esenci. Suchou směs přisypeme k tmavému krému a zpracujeme dohromady, dokud se vše pořádně nespojí. Konzistence směsi je velmi lepkavá.
Oloupané mandle nasekáme najemno a sesypeme je do mističky. Potom nasekáme mix mléčné a bílé čokolády a přidáme ho k mandlím. Párkrát zamícháme. Nakonec směs přisypeme k naší tmavé hmotě a pořádně ji zapracujeme, aby vše bylo rovnoměrně rozprostřeno.
Plech si vyložíme pečícím papírem. Kopečkovátkem na zmrzlinu nebo lžící děláme na plech z těsta kopečky minimálně 6 cm od sebe. Nejčokoládovější cookies pečeme zhruba 18 minut. Toto množství vychází na 9 velkých sušenek, dělaných vrchovatým kopečkovátkem na zmrzlinu.
Vanilkový extrakt lze nahradit vanilkovým cukrem, ale musíme počítat s tím, že pokud např. dáme 20g vanilkového cukru, tak už nedáme 50 g cukru krupice, ale jen 30 g.