Náš domácí hovězí guláš

Hovězí guláš, který zkrátka chutná. Guláš si dělá každý po svém. Takhle se vaří u nás doma.


5.03x
120 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
6-8 kscibule
3 lžícesádlo
1 lžičkamletý kmín
3 lžícerajský protlak
1 lžícemletá sladká paprika
750 ghovězí kližka nebo krk

podle chuti

sůl
majoránka
pepř

podle potřeby

hovězí vývar

Postup přípravy

Velké cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla.

Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je orestujeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat. Čím méně udržíme guláš tekutý, tím lepší bude výsledná chuť. Osobně vařím v hrnci s teflonovým povrchem, zjednoduší to práci.

Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, pokud je to nutné, pak jedině chlebovou strouhankou.

Náš domácí hovězí guláš podáváme posypaný čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s bramborovým nebo kynutým knedlíkem. Nejlépe chutná druhý den. Tedy pokud zbyde.
user-icon

autor Damian


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Náš domácí hovězí guláš

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.