Vaření.czReceptyNarozeninový dort s čokoládou a ovocem

Narozeninový dort s čokoládou a ovocem

Recept na vysoký dort s ovocem a mramorovým korpusem.


3.58x
160 min

Ingredience

těsto

150 mlolej
4 ksvejce
kakao
1 balíčekprášek do pečiva
240 gcukr moučka
250 ghladká mouka
100 mlvroucí voda
mandlové aroma

krém

1 ksžloutek
2 hrnkymléko
2 lžícecukr krupice
2 lžícecukr moučka
125 gHera
1 balíčekvanilkový pudink v prášku

na ozdobu

1 kelímeksmetana ke šlehání
0.5 balíčkumandlové lupínky
1 balíčekztužovač šlehačky

poleva

4 balíčkyčokoládová poleva

náplň

1 sklenicejahodová marmeláda
1 konzervakompotované jahody

Postup přípravy

Nejdříve si vyrobíme vlastní čokoládová srdíčka na ozdobení dortu. Na ty budeme potřebovat 75g cukru moučky, 25g kakaa, 35g sušeného mléka, 85g 100% tuku a asi čtvrtinu balíčku vanilkového cukru. Tuk rozpustíme, ale nesmí se vařit. Přidáme ostatní suroviny a vymícháme dohladka. Domácí čokoládu lijeme do malých formiček ve tvaru srdíčka, necháme v lednici ztuhnout a vyklopíme. Připravíme si těsto. Ušleháme bílky a přimícháme polovinu cukru (120g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Do žloutků s cukrem postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva (necelým). Vody se nebojte, není to překlep. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky, a obarvíme ji kakaem. Do vymazané a vysypané formy (o průměru 24cm) střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Tento postup stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme! Kladení lžícemi způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu dorůžova. Těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopíme, tím se vše srovná. Po upečení korpus necháme vychladnout a poté velkým nožem podélně rozkrojíme. Pozor, na tento dort jsou použity 2 korpusy. Pečeme je zvlášť. Připravíme si krém. Pudinkový prášek promícháme s krupicovým cukrem a rozpustíme v několika lžících mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu. Přilijeme rozmíchanou směs a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Aby se na pudinku nevytvořil škraloup, zakryjeme misku potravinářskou fólií. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny a postupně vmícháme do vychladlého pudinku. Pozor, máslo i pudink musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí. Máme-li připraveny 2 korpusy rozdělené celkem na 4 části, můžeme se pustit do vrstvení dortu. První část potřeme jahodovou marmeládou a tenkou vrstvou krému. Přiklopíme druhou částí. Tu potřeme silnější vrstvou krému. Přiklopíme třetí částí. Tu potřeme slabší vrstvou krému a na ni vyskládáme napůl rozkrojené kompotované jahody. Pokud máte, mohou být i čerstvé. Na jahody dáme poslední část korpusu. Tu potřeme zbytkem krému a doprostřed korpusu vyskládáme na osminky rozkrájené broskve zbavené slupek. Mohou být i kompotované. Asi 5 cm od okraje korpusu necháme prázdných. Rozpustíme čokoládové polevy podle pokynů na balíčku. Ihned potíráme dort pomocí stěrky po bocích a následně na vrchu korpusu tak, aby broskve z čokolády vykukovaly. Boky dortu dozdobíme plátky mandlí. Do ještě nezatuhlé čokolády klademe po obvodu korpusu, kde jsme si nechali místo, čokoládová srdíčka. Narozeninový dort s čokoládou a ovocem necháme v chladnu ztuhnout. Ušleháme smetanu se ztužovačem a dort následně dozdobíme. Narozeninový dort s čokoládou a ovocem krájíme nahřátým nožem, aby nám čokoláda nepopraskala.
user-icon

autor Čudlík

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Narozeninový dort s čokoládou a ovocem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena