Hřibovité houby očistíme, opláchneme a necháme oschnout. Pokud jsou velké, přepůlíme je. Vsypeme je do kastrolu, osolíme a dusíme, až se téměř vysmahne všechna šťáva.
Pak přidáme sádlo, houby na něm osmažíme a ihned plníme do sklenic. Obsah průběžně stlačujeme. Vše zalijeme vypečeným horkým sádlem.
Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 50 minut při 100°C. Druhý den sterilování opakujeme.
Naložené houby v sádle skladujeme na chladném a tmavém místě.
dobrý základ receptu, ale moje teta ze severu od vás hřiby pri príprave tiež ochutila, do sádla ca 1 kila vyškvařila 1 kilo cibule, 1,5 kila hřibú, opepřila, pridala majorán, ale hlavne soľ, bez tej máte len surový nechutný základ. celú zmes pomaly dlho dusila a ešte neskôr pomerne dlho sterilizovala . takto ochutená zmes chutí doslova ako pravý hubársky tatarák v zime na tousty.