Nadívaný domácí králík

Pečený králík s nádivkou z uzeného masa, jater a bylinek.


4.528x
160 min
1×

Ingredience

80 gslanina
3 stroužkyčesnek
200 mlbílé víno
1 ksdomácí králík

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

nádivka

4 ksvejce
40 gmáslo
4 ksrohlík
2 hrstěpetrželová nať
150 guzené maso
3 ksjarní cibulka s natí
250 mluzený vývar
150 gkráličí nebo kuřecí játra

Postup přípravy

Králíka očistíme, zbavíme hlavy a ostatních částí, které můžeme použít na polévku. Slaninu nakrájíme na hranolky. Česnek oloupeme, rozdrtíme a promícháme se lžící oleje, pepřem a solí. Králíka prošpikujeme a břišní dutinu potřeme česnekovou směsí. Zabalíme do folie a necháme rozležet.

Připravíme si nádivku. Uzené maso uvaříme doměkka, vychladlé nakrájíme na malé kousky. Očištěná játra orestujeme na malém množství oleje a pokrájíme je nadrobno. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Jarní cibulky i s natí usekáme najemno. Petrželovou nať omyjeme a také usekáme nadrobno. Máslo necháme rozpustit. Bílky vyšleháme do tuha.
Nakrájené rohlíky přelijeme studeným uzeným vývarem, vmícháme uzené maso, orestovaná játra, rozpuštěné máslo, cibulku, petrželku a žloutky. Vše podle chuti osolíme, opeříme a lehce vmícháme ušlehaný bílkový sníh.

Králíka vyjmeme z folie, dutinu břišní vyplníme nádivkou a uzavřeme pomocí jehel nebo párátek. Vložíme do pekáče, podlijeme zbytkem uzeného vývaru a vínem. Pečeme ve středně horké troubě za občasného podlévání vlastní šťávou dorůžova. Propečení nádivky zjistíme pomocí špejle.

Pečeného králíka naporcujeme a podáváme s bramborem, bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem. Šťávu servírujeme zvlášť v omáčníku.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nadívaný domácí králík

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.