Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a půl šálku vlažného mléka umícháme kvásek a necháme jej vykynout. Prosátou mouku osolíme, přidáme cukr, vzešlý kvásek, opatrně přilijeme tekutý prochladlý tuk, rozšlehané žloutky a vlahým mlékem zaděláme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Vykynuté těsto vyválíme asi na 1,5 cm vysoký plát a vykrajujeme např. skleničkou. Na každý kousek vykrojeného těsta dáme libovolnou nádivku, svineme podlouhlé buchtičky a klademe je do vymaštěného pekáče, každou potřeme tukem, aby se neslepily. Pečeme ve středně teplé troubě 20 - 30 minut. Upečené ponecháme krátce v pekáči a pak je opatrně vyklopíme, pocukrujeme.
Další varianta: Vytvarujeme místo buchtiček např. šátečky, rohlíčky, koláčky, které po upečení namáčíme do rozpuštěného másla a bohatě pocukrujeme. Je to výborný zákusek k čaji nebo kávě.
Nádivka je vhodná tvarohová, maková, ořechová, povidlová, marmeláda.