Na cukru šulano aneb sladké pletýnky

Tento recept je původně od mé slovenské prababičky. Já jsem si ho trochu upravila tím, že jsem nahradila klasický rafinovaný cukr cukrem třtinovým a pohrála jsem si s poměrem ingrediencí.


3.02x
120 min

Postup přípravy

Postup je určený pro domácí pekárnu! Do malého hrnce nebo plecháčku dáme mléko, třtinový i vanilkový cukr a máslo a na mírném ohni necháme máslo rozpustit. Potom necháme směs vychladnout na teplotu zhruba vaší kůže, protože budeme přidávat kvasnice a ty jsou stejně jako my, živé organismy, které mají nejraději zhruba těch 37 °C. Při vyšší teplotě bychom je mohli přinejmenším přizabít.

Kvasnice do vychladlé směsi rozdrobíme, rozmícháme a nalijeme vše společně se žloutky do pekárny. Normálně se z kvasnic, cukru a mléka nechává vzejít kvásek, ale mně se osvědčilo, že pro zpracování těsta v pekárně to není potřeba. Dále nasypeme mouku smíchanou se špetkou soli a zapneme program těsto.

Hotové těsto vyklopíme na pracovní plochu. Já využívám gumový ubrus nebo klasickou kuchyňskou linku - pracuje se mi na nich lépe než na dřevěném válu. Pokud se vám těsto lepí, stačí trochu posypat moukou a lehce zapracovat do těsta. Každá mouka má jinou savost, někdy těsto může lepit, ať se držíte receptu, jak chcete.

Těsto rozdělíme na 8 malých částí. Každý bochánek rukama vyválíme do cca 1,5 cm tlusté "žížaly" - válečky. Každý váleček poté poválíme v hromádce třtinového cukru a zamotáme jako jednoduchý copánek. Nebo jakkoli je vám to milé, fantazii se meze nekladou, na internetu je spousta návodů na různé pletýnky a podobné zamotance.

Pletýnky pečeme asi 13 - 15 minut při teplotě cca 170 °C, dokud povrch pletýnek nezkaramelizuje. Je důležité si uvědomit, že opravdu každá trouba peče trochu jinak, takže první pokus je dobré hlídat.

Na cukru šulano aneb sladké pletýnky podáváme podle chuti k různým příležitostem s kávou nebo čajem.
user-icon

autor Kornelie


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Na cukru šulano aneb sladké pletýnky

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Žádná

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena