Cuketu a lilek podélně rozkrojíme (pomocí soli - odvodněné) nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi a olivovém oleji orestujeme cuketu s lilkem dozlatova.
Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a ve velkém kastrolu na olivovém oleji orestujeme dozlatova, pak přidáme mleté maso. Přidáme sůl, pepř, oregano, nakrájená rajčata, zalijeme bílým vínem a pod pokličkou dusíme 20 minut. Poté přidáme nakrájené 2 krajíce chleba na kostky bez kůrek, nakrájenou zelenou petržel, celé vejce, utřený česnek a zamícháme. Přidáme restovanou cuketu s lilkem.
Sýrová omáčka: V malém rendlíku rozpustíme máslo a pomalu za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Poté co zásmažka zezlátne, přiléváme teplé mléko a šleháme, až nám bešamel zhoustne. Odstavíme z ohně. Přidáme žloutky, 2/3 nastrouhaného sýru (voňavý čedar), sůl a nastrouhaný muškátový oříšek.
Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky vložíme masovou směs,
pak zalijeme sýrovou omáčkou a navrch posypeme zbylým strouhaným sýrem.
Musaku s cuketou a lilkem pečeme v troubě na 180 °C cca 45 - 60 minut. Pečeme do doby, až dostatečně zhnědne povrch (záleží na výšce zapékací misky).
Musaku podáváme s opečeným bramborem, doplníme o zeleninový salát a dobré víno.
Doporučuji nechat před podáváním odležet cca 10 minut, musaka s lilkem a cuketou je nejlepší ohřátá až k večeři.