Sýr eidam jemně nastrouháme a goudu nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Pórek očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Do mouky vmícháme asi 5 - 6 lžic smetany a vše rozkvedláme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky rozšleháme se zbývající smetanou.
Do smetany se žloutky vmícháme nakrájený pórek, prolisovaný česnek, usekaný tymián, nastrouhaný sýr a mouku. Směs osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a řádně promícháme. Nakonec těsto odlehčíme ušlehaným bílkovým sněhem.
Formičky na muffiny vymažeme máslem, do 2/3 naplníme těstem a poklademe kousky sýru gouda. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 - 25 minut.
Muffiny se sýrem a pórkem podáváme teplé. Výborně chutnají se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.