Větší šalotku oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a také nakrájíme. Čočku propláchneme a oškrábanou větší mrkev nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a pár minut za občasného promíchání restujeme. Poté přidáme mrkev a opět 2 - 3 minutky restujeme. Vsypeme česnek a necháme krátce rozvonět, naposled vsypeme čočku. Zeleninu zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, zázvor a od bodu varu vaříme cca 15 minut do změknutí. Z polévky odebereme 1 menší naběračku čočky a mrkve, zbytek mrkvovo-čočkové polévky rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Nezapomeneme vyjmout bobkový list. Přidáme celou zeleninu, dosolíme, opepříme čerstvě namletým barevným pepřem a vmícháme lžíci sušené petrželky, případně čerstvé nadrobno nasekané hladkolisté petrželky. Mrkvovo-čočkovou polévku se zázvorem podáváme horkou v chladných zimních dnech, skvěle totiž zahřeje. Polévku samozřejmě můžeme připravit i z čerstvého zázvoru.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.

Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena