Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Česnek prolisujeme, případně nasekáme na jemno. Sýr nastrouháme nejlépe na jemno, ale stačí i na hrubo, stejně se potom rozteče. Čím je sýra více, tím jsou karbanátky chutnější, jen pozor, aby nebylo více sýra než mrkve.
K nastrouhané mrkvi přidáme vejce a majoránku jako u bramborových placek. Dále přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný sýr. Můžeme také přidat čtvrt až půlku větší cibule nasekané na jemno. Nakonec směs osolíme a dobře promícháme. Já dávám soli půl lžičky, pokud máme více slaný sýr, dáme soli méně.
Přisypeme trochu mouky, rozmícháme a opakujeme, dokud těsto není dostatečně husté a není moc mokré, protože mokré těsto rozmočí strouhanku. Na druhu mouky nezáleží, já dávám polohrubou, moje matka dává dokonce krupici. Musíme ale dát pozor, abychom to s moukou nepřehnali, jinak to bude chutnat trochu jako chleba z mrkve. Směs ochutnáme a případně dosolíme.
Těsto necháme chvilku postát, obzvláště pokud používáme krupici. Lžící potom nabíráme směs a rukama tvarujeme placičky ve tvaru karbanátků, které v hlubším talíři obalíme ve strouhance. Hodně se u toho špiní ruce. Podle velikosti a množství variabilních ingrediencí bude karbanátků tak 5 - 6 na osobu.
Karbanátky smažíme na oleji, dokud nejsou hnědé a zvenku křupavé, tak pět minut z každé strany. Můžeme smažit i déle, pokud jsme paranoidní na syrová vejce a chceme je opravdu dobře propečené skrz naskrz.
Mrkvové karbanátky se sýrem před podáváním osušíme papírovými utěrkami. Podáváme teplé, nejlépe chutnají úplně čerstvé z pánve. Karbanátky můžeme jíst samostatně třeba s tatarkou, nebo jako přílohu k namáčení. Dají se jíst s různými druhy omáček a míchaných směsí, třeba na čínský způsob.