Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na osminky nebo plátky a vložíme do rendlíku. Podlijeme trochou vody, přidáme krystalový cukr a dusíme přibližně 5 minut. Uvařená jablka scedíme a necháme vychladnout.
Na vále smícháme mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Doprostřed uděláme důlek, do kterého dáme mléko, vejce a okolo důlku dáme změklé máslo ( nebo tuk ). Vypracujeme hladké těsto a asi 1/5 z něbo odkrojíme.
Z větší části těsta rozválíme obdélník, který dáme na plech vyložený pečícím papírem ( nebo na vymazaný a vysypaný plech ). Na těsto dáme okapaná, scezená a vychladlá jablka, která posypeme skořicí a rozinkami ( čím víc rozinek, tím je koláč sladší ).
Zbylé těsto nakrájíme na ( asi 3 cm tlusté ) proužky, které dáme na jablka, tak, aby tvořily mřížku. V předehřáté troubě ( asi 180 °C ) pečeme dorůžova.