Moravský koláč s drobenkou

Vláčný koláč s tvarohovou a povidlovou náplní. Tradiční recept na výborný moučník ke svačině.


4.450x
60 min

Ingredience

náplň 1

70 gcukr
2 ksžloutek
2 lžícerozinky
1 lžičkacitronová kůra
250 gměkký tvaroh
2 lžícemleté dětské piškoty

těsto

1 špetkasůl
110 gmáslo
3 ksžloutek
200 mlmléko
40 gdroždí
90 gcukr krystal
1 balíčekvanilkový cukr
500 ghladká mouka
1 lžícecitronová kůra

drobenka

máslo
cukr moučka
hrubá mouka

náplň 2

1 lžícerum
250 gpovidla
1 špetkamletá skořice
1 balíčekvanilkový cukr

podle potřeby

tuk na vymazání

Postup přípravy

Z rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a lžíce mouky si připravíme kvásek. Do mísy nasypeme prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr, žloutky rozšlehané s mlékem, sůl, rozpuštěné máslo, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a připravený kvásek. Suroviny umícháme na hladké těsto, které necháme vykynout aspoň na 40 - 50 minut. Mezitím mouku s cukrem a změklým máslem zpracujeme na drobenku.

Plech vymažeme tukem. Kus těsta odebereme na mřížky a zbytek těsta natáhneme na plech. Z odděleného těsta vyválíme delší a kratší válečky, kterými děláme na těstě vodorovně a svisle mřížkování. Mřížky potřeme šlehaným vejcem a každé prázdné okénko na těstě naplníme střídavě nádivkou podle naší chuti. Koláč posypeme drobenkou.

Na tvarohovou náplň vyšleháme změklé máslo s cukrem, rozinkami namočenými v rumu, tvarohem, vanilkovým cukrem a žloutky. Podle potřeby náplň zahustíme piškotovými drobečky. Na povidlovou náplň zředíme hustší švestková povidla troškou vody, promícháme s vanilkovým cukrem, rumem a špetkou skořice.

Moravský koláč s drobenkou necháme ještě 15 minut kynout a poté vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C Moravský koláč pečeme dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout a potom nakrájíme.

Moravský koláč s drobenkou podáváme ke svačině s kávou nebo čajem.
user-icon

autor Samman


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Moravský koláč s drobenkou

Zpět na recept