Moravské zelí s bramborem

Netradiční recept na přípravu zelí k pečenému masu a knedlíkům.


5.08x
45 min

Postup přípravy

Hlávku zelí nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Syrovou bramboru oloupeme a nastrouháme na jemno.

Zelí zalijeme vodou tak, aby bylo sotva pod hladinou, osolíme asi 2 lžičkami soli, přidáme lžičku kmínu a vaříme odkryté asi 10 minut. Následně přidáme asi 2 lžičky cukru a 2 lžíce octa a dovaříme doměkka. Po uvaření slijeme přebytečnou vodu do hrníčku, budeme ji ještě potřebovat.

Na zásmažku krátce vyškvaříme slaninu, ale ne do křupava, jen aby se vyškvařil tuk. Zasypeme hladkou moukou a trochu osmažíme dorůžova. Zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme nastrouhanou bramboru. Mícháme, až směs zhoustne. Zásmažka by měla být trochu řidší, takže ještě rozředíme vodou ze zelí, kterou jsme předtím slili. Na mírném plameni potom vaříme 20 minut. Směs vlijeme do zelí, promícháme, ochutnáme a dochutíme podle potřeby.

Moravské zelí zahuštěné bramborem podáváme jako přílohu k různě připraveným masům a knedlíkům.
user-icon

autor Ferka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Moravské zelí s bramborem

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká