Mladá býčí kýta s divokou rýží

Jednoduše připravené plátky býčího kýty s divokou rýží a olivami. Lze použít beránčí, telecí nebo vepřovou kýtu.


3.0223x
60 min

Postup přípravy

Rýži probereme, dáme do 2 litrů vlažné a mírně osolené vody, necháme 20 minut.

Kýtu nakrájíme přes vlákna příčně na 1 cm plátky. Jemně je naklepeme tupou stranou většího nože a vydatně opepříme zeleným drceným pepřem. Nesolíme. Maso vložíme do misky, přelijeme celým objemem sherry, vícekrát obrátíme a dáme do chladu.

Olivy vypeckujeme a nakrájíme na kolečka.

Rýži pořádně v hrnci zamícháme, zbylé obalové lupínky po navlhčení vyplavou na povrch, takže je lehce sebereme malým sítkem. Rýži scedíme. Dáme vařit 2 l vody. Když je voda vroucí, přidáme tymián, kari a sůl a vsypeme rýži. Vaříme 12 minut. Pak ochutnáme a necháme dovařit na skus. Doba vaření je dle kvality rýže optimálně 16 min. Uvařenou rýži scedíme, vmícháme olivy a uložíme do tepla.

Plátky masa vkládáme na silně rozpálený olej v pánvi s rastrovaným dnem.Maximálně na 1minutu z každé strany. Uložíme do tepla, ale ne na savý papír. Maso totiž krásně pustí šťávu a savý papír ji vsáknul.

Servírujeme s rýží, případně s oblíbeným salátem.

Jako nápoj bych doporučil Sauvignon 2004 ze Znojemska.

Recept je sice dlouhý,ale když se naučíte pracovat s divokou rýží,není to nic komplikované.Pro všechny co v kuchyni mají rádi něco nového.
user-icon

autor doktor no


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Mladá býčí kýta s divokou rýží

Zpět na recept