Vykuchané sledě omyjeme, osušíme a vykostíme, aby nám vznikla filé. Filé vložíme do čisté studené vody a necháme je do druhého dne marinovat. Tímto způsobem zbavíme sledě nepříjemné rybiny a maso pročistíme.
Druhý den si svaříme ocet s vodou, cukrem a kořením. Nálev necháme vychladnout. Zeleninu očistíme a nakrájíme - mrkev na kolečka nebo hranolky, cibuli na půl kolečka.
Sledě slijeme, stáhneme z kůže (můžeme nechat), důkladně promyjeme pod studenou tekoucí vodou a osušíme. Filé skládáme do skleniček společně s cibulí a mrkví, přičemž vše střídavě prokládáme podle fantazie.
Mistrova sledě zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme v lednici uležet 3 - 4 dny. Je lepší nechat je v nálevu déle, ale mistrova sledě můžeme jíst už po 2 dnech.