Michalčiny zapečené brambory

Recept na chuťově zajímavé brambory zapečené se smetanou a sýrem.


4.546x
75 min

Postup přípravy

Den předem si uvaříme na páře brambory se slupkou. Následující den pekáč vymažeme máslem. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle. Tvrdý sýr a nivu nastrouháme.

Do pekáče poklademe první vrstvu brambor, osolíme a opepříme. Posypeme osmaženou cibulkou, strouhaným sýrem a grilovacím kořením. Rozšleháme vejce a vmícháme do nich mléko se smetanou, osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Směsí trochu pokapeme první vrstvu brambor.

Potom naskládáme další vrstvu brambor, které jen osolíme, opepříme a posypeme sýrem, strouhanou nivou a pokapeme smetanovou omáčkou. Kdo má rád, může si předem do omáčky vmíchat dva stroužky prolisovaného česneku. Třetí vrstva je stejná, jen přidáme místo nivy na tenké plátky nakrájenou šunku nebo debrecínku. Poslední vrstvu brambor osolíme, opepříme, posypeme sýrem a přelijeme zbylou smetanovou omáčkou.

Bramborovou směs pečeme podle výkonu trouby asi 40 minut.

Michalčiny zapečené brambory podáváme ozdobené strouhanou nivou nebo nasekanou pažitkou se zeleninovým salátem. Výborný jako příloha je i zelný salát s kysanou smetanou.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Michalčiny zapečené brambory

Zpět na recept