Meruňková marmeláda s rumem

Znovu nastala sezóna meruněk, a tak jsem už udělala první letošní meruňkovou marmeládu, kterou jsem obohatila rumem. Vyzkoušejte osvědčený recept na chuťově výbornou marmeládu.


1.935x
120 min

Postup přípravy

Sklenice na zavařování a víčka vysterilizujeme (nejlépe v myčce na nádobí). Zdravé pěkné pevné meruňky omyjeme a odstopkujeme, ale neloupeme. Meruňky pokrájíme na poloviny a poté pomeleme na masovém mlýnku, případně rozmixujeme pomocí tyčového mixéru v hrnci na kaši. Drobné kousky ovoce nepřekážejí. Meruňkovou kaši přesypeme cukrem krystal, promícháme a odložíme na 24 hodin do chladničky, občas promícháme, aby se cukr rozpustil.

Na druhý den meruňkovou kaši vybereme z chladničky. Marmeláda se nejlépe vaří v litinových hrncích s nepřilnavým lávovým kamenem nebo smaltovaných hrncích. Do hrnců rozdělíme meruňkovou kaši tak, že do každého dáme asi 10 velkých naběraček oslazené kaše.

Na mírném plameni pomalu odpařujeme kaši za občasného promíchání. Když kaše začne houstnout, zvýšíme plamen na střední a za stálého míchání odpařujeme, dokud nebude už marmeláda dostatečně hustá a začíná se dělat cestička za vařečkou a marmeláda už zůstává na vařečce, o čemž se ještě přesvědčíme zkouškou želírování.

Na malý talířek vybereme lžičku horké marmelády, uprostřed lžičkou uděláme cestičku a pokud se marmeláda po vychladnutí neslévá v celek, je to ta správná hustota. Horkou meruňkovou marmeládu plníme do vysterilizovaných sklenic, povrch marmelády přelijeme lžící rumu, který použijeme ne z chuťových důvodů, ale jako ochranu před plísněmi a nežádoucím kvašením, je to přirozený konzervační prostředek.

Sklenice zavíčkujeme a odložíme vychladnout. Vhodnou nádobu vysteleme dekou, do které zabalíme horké sklenice s marmeládou a ponecháme zde do vychladnutí. Vychladlé sklenice označíme visačkou s názvem a datem. Hotovou marmeládu odložíme na polici do suché, chladné a tmavé spíže, kde vydrží bez újmy i více roků, pokud ji dříve nespotřebujeme.

Je lepší plnit marmeládou menší sklenice, jejichž obsah spotřebujeme najednou. Po otevření sklenice marmelády, kterou jsme nespotřebovali, skladujeme v chladničce. Ve velkých sklenicích otevřená marmeláda může zplesnivět za krátký čas i v chladničce.

Meruňkovou marmeládu s rumem roztíráme podle chuti na chléb nebo různé pečivo. Tento způsob vaření domácí meruňkové marmelády je bez jakýchkoliv umělých konzervačních prostředků, umělých zahušťovadel, gelfixů, želírovacích prostředků a éček.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Meruňková marmeláda s rumem

Zpět na recept