Vaření.czReceptyMedový krémeš s krémem z krupicové kaše

Medový krémeš s krémem z krupicové kaše

Medový krémeš je příjemný, chutný a poměrně jednoduchý zákusek, který má vícero způsobů přípravy. Tento recept je z maďarské kuchyně a má krém z krupicové kaše.


2.724x
160 min

Ingredience

těsto

1 ksvejce
150 gcukr moučka
50 gčerstvé máslo
2 lžícetekutý med
5 lžicstudené mléko
1 lžičkasoda bikarbona
450 ghladká mouka extra special 00

krém

5 lžicrum
500 mlmléko
125 gčerstvé máslo
4 lžícedětská krupice
2 lžíceholandské kakao

poleva

6 lžiccukr krystal
4 lžícestudená voda
2 lžíceholandské kakao
100 gztužený tuk 100%

na potření

5 lžicmeruňková marmeláda

Postup přípravy

Máslo promícháme s mlékem a vejcem dohladka, přidáme med a postupně přidáváme mouku smíchanou s cukrem a sodou bicarbona a důkladně zpracujeme na těsto. Připravené těsto rozdělíme na tři části, vyválíme na obdélníky o velikosti 20 x 30 cm a postupně upečeme každý plát do růžové barvy na plechu vymazaném máslem a vysypaném moukou v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 15 minut)a necháme vychladnout. Do hrnce vlijeme studené mléko a ohřejeme. Do rozehřátého mléka vsypeme krupici, přidáme máslo, uvaříme na hustý krém a necháme vychladnout. Krém rozdělíme na dvě části, do jedné poloviny zamícháme kakao a do druhé světlé poloviny vmícháme rum. Spodní plát těsta potřeme marmeládou, na kterou navrstvíme světlý rumový krém, přikryjeme středním plátem upečeného těsta, potřeme znovu marmeládou, navrstvíme kakaový krém, přikryjeme vrchním plátem těsta a polijeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí polevy vložíme krémeš do chladničky na 24 hodin, aby těsto nasáklo krémem. Nakonec krémeš nakrájíme ostrým nožem na úhledné kostky. Při přípravě polevy pracujeme s vodní lázní, voda se nemá vařit, má být jen horká. Nejprve rozpustíme tuk, potom přidáme vodu, cukr (zarovnané lžíce), kakao (plné lžíce) a vymícháme dohladka. Poleva zároveň trochu zhoustne. Toto množství je na celý plech s moučníkem. Na dort je třeba množství snížit na polovinu. Poleva je krásně lesklá, tmavá a při krájení nepraská. Po ztuhnutí krájíme nožem namočeným v horké vodě. Poleva je dobrá na polévání řezů, dortů a podobně. Jen není vhodná na zdobení a polévání cukrovinek, na to je příliš měkká. Medový krémeš s krémem z krupicové kaše servírujeme jako lahodný zákusek k různým příležitostem.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Medový krémeš s krémem z krupicové kaše

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena