Medový dort s vanilkovým krémem

Vynikající dort, který se hodí jako narozeninový i jako zákusek k odpolední kávě.


4.521x
150 min
3×

Ingredience

těsto

6 ksvejce
skořice
hřebíček
240 gmed
40 gcukr moučka
badyán
140 gpolohrubá mouka
40 gmleté mandle

krém

240 gmáslo
2 ksžloutek
100 mlmléko
100 gcukr krupice
40 gvanilkový pudinkový prášek

poleva

cukr moučka
citronová šťáva
horká voda

podle potřeby

hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

na potření

rybízová marmeláda

Postup přípravy

Med rozpustíme ve vodní lázni o teplotě 40 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh a poté do něj postupně zašleháváme med. Žloutky s cukrem utřeme do husta a přimícháme k bílkům. Poté přidáváme mouku a umleté mandle. V hmoždíři roztlučeme 1 badyán, 2 hřebíčky a spolu s 1/2 lžičky mleté skořice zamícháme do těsta. Směs nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout a zatím si připravíme krém.

Žloutek, cukr a vanilkový pudinkový prášek (Můžeme částečně nahradit škrobovou moučkou, podle toho, jak moc chceme mít krém vanilkový.) utřeme v kastrolu. Přidáme mléko a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až vznikne tuhý knedlík. Kastrol odstavíme z plotny, vmícháme do pudinku kousek másla a necháme vychladnout, nejlépe ve studené vodní lázni. Nakonec pudinkový knedlík vyšleháme s máslem do hladkého krému a necháme lehce ztuhnout v lednici.

Vychladlý dort podélně rozkrojíme a obě půlky pomažeme rybízovou marmeládou. Na spodní plát poté namažeme krém a přiklopíme.

Z několika lžiček horké vody, citronové šťávy a cukru umícháme řidší citronovou polevu, kterou potřeme povrch dortu. Hotový dort můžeme ozdobit čokoládovými filigránkami a cukrovou rýží.

Množství těsta je pro dortovou formu o průměru 26 cm.
user-icon

autor Gina


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Medový dort s vanilkovým krémem

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty