Medový dort s vanilkovým krémem

Vynikající dort, který se hodí jako narozeninový i jako zákusek k odpolední kávě.


4.521x
150 min
3×

Postup přípravy

Med rozpustíme ve vodní lázni o teplotě 40 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh a poté do něj postupně zašleháváme med. Žloutky s cukrem utřeme do husta a přimícháme k bílkům. Poté přidáváme mouku a umleté mandle. V hmoždíři roztlučeme 1 badyán, 2 hřebíčky a spolu s 1/2 lžičky mleté skořice zamícháme do těsta. Směs nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout a zatím si připravíme krém.

Žloutek, cukr a vanilkový pudinkový prášek (Můžeme částečně nahradit škrobovou moučkou, podle toho, jak moc chceme mít krém vanilkový.) utřeme v kastrolu. Přidáme mléko a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až vznikne tuhý knedlík. Kastrol odstavíme z plotny, vmícháme do pudinku kousek másla a necháme vychladnout, nejlépe ve studené vodní lázni. Nakonec pudinkový knedlík vyšleháme s máslem do hladkého krému a necháme lehce ztuhnout v lednici.

Vychladlý dort podélně rozkrojíme a obě půlky pomažeme rybízovou marmeládou. Na spodní plát poté namažeme krém a přiklopíme.

Z několika lžiček horké vody, citronové šťávy a cukru umícháme řidší citronovou polevu, kterou potřeme povrch dortu. Hotový dort můžeme ozdobit čokoládovými filigránkami a cukrovou rýží.

Množství těsta je pro dortovou formu o průměru 26 cm.
user-icon

autor Gina


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Medový dort s vanilkovým krémem

Zpět na recept