Na pánvi rozehřejeme kávu s medem, promícháme, uvedeme do varu a odstavíme. Po vychladnutí přilijeme koňak, ale nemusí být.
Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem a za stálého šlehání přiléváme olej. Střídavě přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou, kávu s medem a nakonec přidáme koření, ořechy, rozinky a na drobno kandovanou citrusovou kůru.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme při 200 °C asi 70 minut. Medovník podáváme 2. - 3. den.
Zdroj: Židovská kuchyně
Mé tipy: Ořechy lze nahradit plátky mandlí. Aby se vršek nepřipaloval, lze přikrýt po nějaké době pečícím papírem. Rozinky lze vynechat či nahradit brusinkami či strouhanou pomerančovou kůrou z jednoho BIO pomeranče. Med je lepší tmavý - lesní. Místo muškátového oříšku lze přidat i květ - zase jiná vůně. Káva je lepší zrnková, klidně standard. Když po přecezení zbudou malé částečky, vůbec to nevadí.