Medovník židovský Lekach

Recept vhodný i pro nepříliš zručné kuchařky. Hrníčkové míry.


3.811x
90 min
1×

Ingredience

4 lžíceolej
4 ksvejce
1 hrnekrozinky
3 lžičkyprášek do pečiva
3 lžícekoňak
1 lžičkamletá skořice
3.5 hrnkuhladká mouka
vlašské ořechy
0.5 lžičkymletý zázvor
1.25 hrnkuhnědý cukr
1 lžičkajedlá soda
0.3 lžičkymletý hřebíček
0.3 lžičkystrouhaný muškátový oříšek
1 hrneksilná káva
2 lžícekandovaná citronová kůra
1.75 hrnkutmavý med

Postup přípravy

Na pánvi rozehřejeme kávu s medem, promícháme, uvedeme do varu a odstavíme. Po vychladnutí přilijeme koňak, ale nemusí být. Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem a za stálého šlehání přiléváme olej. Střídavě přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou, kávu s medem a nakonec přidáme koření, ořechy, rozinky a na drobno kandovanou citrusovou kůru. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme při 200 °C asi 70 minut. Medovník podáváme 2. - 3. den. Zdroj: Židovská kuchyně Mé tipy: Ořechy lze nahradit plátky mandlí. Aby se vršek nepřipaloval, lze přikrýt po nějaké době pečícím papírem. Rozinky lze vynechat či nahradit brusinkami či strouhanou pomerančovou kůrou z jednoho BIO pomeranče. Med je lepší tmavý - lesní. Místo muškátového oříšku lze přidat i květ - zase jiná vůně. Káva je lepší zrnková, klidně standard. Když po přecezení zbudou malé částečky, vůbec to nevadí.
user-icon

autor Elík

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Medovník židovský Lekach

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Židovská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena