Medovník s vlašskými ořechy

Nejlepší recept na medovník. Zkoušela jsem jich hodně, ale vždy se vrátím k tomuto, je prostě nejlepší.


4.7132x
90 min
12×

Postup přípravy

Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme ve vodní lázni. Vyndáme z vodní lázně a přidáme vejce a ocet. Dobře promícháme a za stálého míchání postupně přisypeme mouku prosátou s jedlou sodou.

Vše propracujeme na hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na čtyři pravidelné díly. Každý díl rozválíme na kulatý plát o průměru asi 26 cm. Používám na to kulatou dortovou formu, přičemž pláty by měly trochu přesahovat okraj formy. Přebytečné okraje se po upečení rozdrobí společně s mletými ořechy.

Těsto pečeme v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 5 minut. Upečené korpusy by měly mít medově hnědou barvu. Je to opravdu rychlé. Po upečení necháme pláty vychladnout.

Mléko smícháme s cukrem a moukou. Můžeme přidat lžíci medu. Při závěrečném posypávání bude vše na dortu lépe držet. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 10 - 15 minut. Hmotu necháme vychladnout, rozšleháme a přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Vše vyšleháme na hladký krém.

Jednotlivé medové pláty okrájíme podle dortové formy, aby byly všechny stejně velké. Dělám to tak, že na upečený plát přitlačím kulatou dortovou formou. Tím vyříznu potřebný tvar. Nemusí se nic pracně okrajovat nožem a všechny pláty jsou stejně velké.

Pláty potřeme krémem a slepíme. Krémem potřeme také celý povrch dortu. Odkrojené zbytky korpusu rozdrobíme, smícháme s nahrubo nastrouhanými vlašskými ořechy a celý dort posypeme. Osobně ořechy strouhám najemno. Medovník můžeme také dozdobit krémovými pusinkami.

Medovník s vlašskými ořechy necháme do druhého dne odležet v chladničce. Pokud děláte medovník narychlo kvůli návštěvě, stačí jej nechat v chladničce pár hodin.
user-icon

autor Myrrha


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Medovník s vlašskými ořechy

Zpět na recept