Medové trubičky

Vánoční cukroví, které je pracné, ale velmi chutné. Základní recept je na přibližně 180 kusů trubiček. Pro začátek doporučuji udělat poloviční dávku i s ohledem na to, že se jedná o náročnější recept.


2.33x
160 min

Postup přípravy

Jedlou sodu smícháme s hladkou moukou, přimícháme cukr moučka, med bez krystalků, mléko s žloutky, vypracujeme těsto a necháme minimálně 5 hodin v chladu odpočívat. Těsto poté vyválíme na mírně pomoučněném silikonovém válu (lze použít potravinářskou fólii, ale je s tím výrazně horší práce) na tenký plát tak, aby skrze něj bylo vidět, tak na 2 milimetry.

Pokud zvolíme metodu "azbestových rukou" může být těsto maličko silnější, v případě trubičkové metody co nejtenčí, protože těsto z trubiček stéká. Z těsta vykrojíme kolečko, maximálně 6 cm v průměru nebo menší.

Varianta azbestových rukou: Nejvíce 6 koleček, ze začátku raději méně, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 °C do světle růžové barvy asi 3 a více minut, to záleží na tloušťce těsta. Vyndáme a ihned špachtlí koláček odlepíme a natočíme na dřevěnou tyčku (vařečku) tak, aby nám vznikla trubička.

Stáčíme tak, aby horní strana koláčku byla z vnější strany trubičky. Musí se pracovat rychle, jak těsto chladne, začne ztrácet pružnost, tvrdne a praská a už z něj nevytvarujeme trubičky. Chce to hodně cviku a trpělivosti, začněme s menším počtem koleček nebo použijeme zbytek rumu jako anestetikum.

Doporučuji na jednu ruku navléct tenkou pletenou rukavici a přes ni dát potravinářskou rukavici. Pokud si chceme ulehčit práci a oželíme nedokonalý tvar nebo máme rádi své ruce, použijeme raději druhou metodu s cukrářskými trubičkami.

Metoda cukrářských trubiček: Při tomto způsobu nebudou trubičky dokonale kulaté, ale budeme to mít bez nervů a bolavých dlaní. Nejlepší jsou cukrářské trubičky s teflonovou vrstvou. Pokud je nemáme, je třeba trubičky před použitím potřít sádlem, bohužel o to hůře se budou na ně namotávat trubičky.

Vyříznuté kolečko z těsta namotáme na trubičku, spojem dolů položíme na plech a maličko trubičku přimáčkneme, aby se neodkutálela. Při manipulaci s plechem buďme velmi opatrní, trubičky se nám nesmí svalit.

Trubičky pečeme na 180 °C do světle růžové barvy přibližně 3 minuty, to záleží na tloušťce těsta, v tomto případě by mělo být těsto spíše tenčí, aby svojí vahou nestékalo po trubičce na plech.

Po vyndání z trouby necháme vychladnout, přitom se těsto zpevní. Pak uchopíme těsto na trubičce v pěst, stejně jako lyžařskou hůlku, zapřeme se trubičkou o prkénko a těsto z trubičky strhneme. Těsto je po vychladnutí velmi pevné a vydrží hrubší zacházení.

Korpusy trubiček uchováváme v suchu, tak aby nevlhly. Kraje trubiček můžeme namočit do čokolády před plněním nebo po plnění krémem. Záleží na krému, čokoláda jej může ochránit proti osycháním.

K naplnění trubiček můžeme použít libovolný krém, ale je lepší použít krém s máslovým základem, tolik neosychá a navíc od něj trubičky vlhnou přiměřeně. V případě pudinkových krémů jsou trubičky až moc mokré a mohou se k sobě lepit. Tuk na pečení, oba cukry a vejce intenzivně šleháme nad párou, dokud směs nezhoustne do hustoty majonézy. Směs necháme vychladnout a potom vyšleháme s máslem a rumem do krému.

Medové trubičky plníme cukrářským pytlíkem přibližně 2 dny před podáváním. Trubičky tak mají čas optimálně od krému zvlhnout a změknout. Naplněné trubičky skladujeme v chladu a suchu, nejlépe v papírové krabici.

Čokoládovou polevu připravíme podle návodu nebo si připravíme vlastní. Pokud budeme mít čokoládovou náplň, můžeme se bez polevy obejít. Pokud chcete mít trubičky zajímavé, lze po namočení do čokolády trubičky ještě obalit v mletých oříškách.

Medové trubičky servírujeme jako lahodné sváteční cukroví s šálkem kávy nebo čaje.
user-icon

autor List


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Medové trubičky

Zpět na recept