Nejprve si připravíme masové kuličky. Mleté maso smícháme s jedním vejcem, mletým pepřem podle chuti, necelou lžičkou soli, 2 lžičkami sušené petrželky a 1 lžičkou polohrubé mouky. Utvoříme asi 14 - 16 kuliček, které vaříme jenom mírně potopené ve vodě se 2 bujóny 30 minut.
Oloupeme cuketu, mladou nemusíme, a nahrubo jí nastrouháme, potřebujeme asi 300 g. Z ledového salátu vykrojíme žebra a křehkou část nakrájíme nadrobno - potřebujeme asi 2 plné hrsti.
Cuketu a salát přisypeme ke kuličkám a vaříme asi 5 - 15 minut podle toho, jakou použijeme jíšku. Při hotové jíšce vaříme 15 minut, při domácí stačí 5 minut. Pokrm zahustíme jíškou a dochutíme asi 2 lžícemi cukru a 2 lžičkami octa, popř. dosolíme.
Podle požadovaného množství omáčky můžeme zeleninu ubrat nebo přidat. Na závěr lze dochutit i trochou smetany nebo mléka, záleží na chuti a toho, s čím budeme podávat.
Nejvhodnější je k masovým kuličkám v cuketové omáčce houskový knedlík, ale mohou být i brambory.