Kuličky z mletého masa v omáčce z cukety a hlávkového salátu.
Hodnocení
5.0
/ 5 (5x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Podle chuti
Cukr2 lžíce
Ocet2 lžičky
Mletý pepř1/2 lžičky
Mléko nebo smetana100 ml
Sušená petrželka2 lžičky
Ostatní
Sůl1 lžička
Vejce1 ks
Cuketa300 g
Polohrubá mouka1 lžíce
Hlávkový salát2 hrstě
Mleté maso500 g
Bujón2 ks
Podle potřeby
Hladká mouka 2 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme masové kuličky. Mleté hovězí a vepřové (mix) maso dáme do mísy, přidáme vejce, mletý pepř, sůl, sušenou petrželku a rukou dobře promícháme.
Potom přidáme polohrubou mouku a z promíchaného masa tvoříme kuličky ve velikosti pingpongového míčku - je jich asi 14 - 16 kusů.
Do kastrolu dáme vařit vodu a jak začne vařit, tak tam vložíme masové kuličky. Vody by mělo být tolik, aby bylo maso ponořené, raději později podle potřeby vodu dolijeme. Vaříme s bujonem, který pokrmu dodá tu správnou chuť, asi 30 minut.
Mezitím si nastrouháme, na hrubo, neoloupanou mladou cuketu, komu slupka vadí, tak oloupe. Hlávkový salát nakrájíme na drobno.
Po 30 minutách omáčku zahustíme asi 2 vrchovatými lžícemi hladké mouky rozmíchané v troše studené vody, můžeme použít i jíšku.
Vsypeme nakrájený salát, nastrouhanou cuketu a povaříme za stálého míchání asi 5 - 8 minut. Pro zjemnění přilijeme mléko, odstavíme, dosolíme a dochutíme cukrem a octem. Místo mléka lze použít sladkou smetanu, nebo zakysanou. Nebudeme-li dávat hlávkový salát, tak přidáme ještě další cuketu.
Masové kuličky s cuketovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem, nebo i s bramborem.