Jako první připravíme masové kuličky. Mleté vepřové plecko dáme do mísy, přidáme vejce, posekanou cibuli, sůl, sladkou mletou červenou papriku, dijonskou hořčici, sůl, čerstvě mletý černý pepř, čerstvě posekanou petrželovou nať, hladkou mouku, strouhanku na zahuštění a pořádně vymísíme rukama na tvarovatelnou masové směs, kterou odložíme na 1 hodinu odpočívat do chladničky, aby se dobře propojily všechny chutě.
Zatím nastrouháme sýr na jemno. Brambory očistíme, pokrájíme na šestiny a necháme chvíli ve studené vodě, aby se vyplavil nadbytečný škrob, potom se nepřipálí během pečení. Brambory scedíme a necháme na cedníku dobře odkapat od vody, osušíme v čisté utěrce, dáme do pekáčku, pokapeme olejem, posypeme kořenící směsí na americké brambory a dobře promícháme.
Mezi brambory dáme masové kuličky o průměru asi 5 cm, které jsme předtím vytvarovali rukama namočenými ve studené vodě. Pekáček s masovými kuličkami a bramborami vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 10 minut, potom zalijeme sladkou smetanou, kuličky posypeme nastrouhaným sýrem, přikryjeme alobalem, pečeme při stejné teplotě 30 minut, poté odstraníme alobal a dopečeme do pěkné zlato - hnědé barvy - asi 15 minut.
Masové kuličky s bramborami zapékané se smetanou a sýrem podáváme horké přímo v pekáčku, ve kterém se eintopf pekl. Přiložíme lžíci, aby si každý mohl nabrat na talíř sám podle svojí chuti. Pokrm servírujeme s jemným zeleným listovým salátem. Jde o jednoduché, velmi chutné a šťavnaté jídlo s nenáročnou přípravou, kdy se peče všechno naráz v jednom pekáčku.