Máslová vánočka ze čtyř pramenů

Ke sladké nedělní snídani mám ve zvyku upéct tuto máslovou vánočku, kterou podáváme k horkému kakau. Osvědčený recept na lahodnou sváteční vánočku.


2.714x
120 min

Ingredience

1 špetkasůl
1 ksvejce
50 gmáslo
200 mlmléko
2 lžícecukr moučka
1 balenívanilkový cukr
42 gčerstvé droždí
500 ghladká mouka extra speciál 00

na potření

1 ksvejce

Postup přípravy

Do mísy robota nasypeme hladkou mouku, promícháme se solí, cukrem moučka a vanilkovým cukrem. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek.

K vykynutému kvásku přidáme celé vejce, přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a pomocí mísících háků vymísíme hladké pružné měkké těsto, které přikryjeme čistou utěrkou. Těsto na vánočku necháme v teple kynout 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na nepomoučněnou desku, těsto vůbec nelepí a výborně se s ním pracuje. Z těsta vytvarujeme zlehka válec, který rozdělíme nožem na 8 přibližně stejných častí a vytvarujeme z nich malé bochníčky, které necháme 15 minut kynout.

Každý bochníček rozválíme dlaněmi na váleček cca 45 cm dlouhý. Vezmeme 4 válečky, které nahoře stlačením spojíme, uchopíme první pravý krajní váleček, který vedeme nad 2. a 3. váleček, následně pod 4. váleček a takto postupujeme zprava doleva, až upleteme celou vánočku.

Tak stejně postupujeme se zbylými 4 válečky těsta a v závěru máme 2 celé vánočky, které přeložíme na plech vystlaný teflonovou folií a necháme ještě 15 minut kynout. Potom potřeme vánočky dvakrát za sebou rozšlehaným vejcem a vložíme péct do předehřáté trouby.

Vánočky pečeme 30 minut na funkci horní a dolní ohřev při teplotě 180 °C. Upečené vánočky vyjmeme z trouby, necháme vychladnout na mřížce a potom pokrájíme na porce.

Máslovou vánočku ze čtyř pramenů podáváme s čerstvým máslem, domácí marmeládou a nutellou, Každý si může potřít vánočku podle svojí chuti, proto tuto vánočku dělám na hladko, tedy bez rozinek, kandovaného ovoce či mandlí a jiného ochucení jako citronovou a pomerančovou kůrou.

Z nápojů se k vánočce výborně hodí horké kakao, horký čaj a dobrá káva. Vřele doporučuji, protože domácí vánočce se žádná kupovaná nevyrovná. Tato vánočka je vláčná, lehoučká, nadýchaná a není vůbec přeslazená.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Máslová vánočka ze čtyř pramenů

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty