Náhražka těžkých moučníků. Placka plná ovoce, oříšků a vajíček. A hlavně - bez zbytečné mouky. Opravdu výborné.
Hodnocení
4.6
/ 5 (7x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Ostatní
Vejce7 ks
Strouhanka4-5 lžic
Skořice mletá1 lžička
Lískové oříšky50 g
Sušené fíky100 g
Třtinový cukr3-4 lžíce
Kešu ořechy70 g
Sušené brusinky50 g
Modré rozinky100 g
Podle chuti
Citron1/2 ks
Na ozdobu
Lupínky mandlí
Poleva
Karob100 g
Postup přípravy
Veškeré sušené ovoce nakrájíme na malé kousky, i modré rozinky, které bývají větší. Oříšky nasekáme nadrobno.
Plech vyložíme papírem na pečení.
Vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme v tuhý sníh. Ve větší míse promícháme žloutky s třtinovým cukrem. Přidáme promíchané sušené ovoce s oříšky a spojíme v hustou směs. Ochutíme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou asi z půlky citronu a skořicí. Bílkový sníh přidáme k ostatnímu a nakonec zahustíme strouhankou. Opatrně mícháme, dokud není směs jednolitá.
Z těstíčka děláme malé i větší placky - lžičkou klademe směs na pečící papír a trochu ji roztáhneme do stran. Můžeme je ještě před pečením posypat mandlovými plátky. Marokánky by se během pečení neměly příliš roztékat. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
V hrnečku si rozpustíme karob a upečené placky v karobu máčíme ze spodní strany. Necháme zatuhnout. Karobem můžeme marokánky i ozdobit. Je na naší chuti, zda karob nahradíme čokoládou na vaření, nebo je necháme bez polevy.
Nechci zbytečně rýpat, ale napsat do perexu "A hlavně - bez zbytečné mouky" a jako první ingredienci dát 4-5 lžic strouhanky, to je vtip?
Míša
Re:
Karob seženete v obchodech se zdravou a racionální výživou. Je to náhražka čokolády, prodává se nejčastěji v podobě malých kuliček. Dá se sehnat všude tam, kde se prodává sušené ovoce na váhu, sójové výrobky, apod.
Magda
marokánky
Dělán je bez vajec. 1/4 l smetany nebo šlehačky, 16 dkg cukru,16 dkg kandovaného ovoce, 16 dkg ořechů a mandlí a asi 2 polévkové lžíce hladké mouky. Smetanu, cukr a mouku a povaříme, přidáme ovoce, ořechy a zamícháme. Potom lžičkou děláme na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky, které se pečením roztečou do placiček. Po upečení sundáme na rovnou plochu, po vychladnutí na rovné straně polijeme čokoládovou polevou.