Maminčin štrúdl z listového těsta

Recept mojí maminky na výborný štrúdl. Mokřejší než typické se strouhankou, ale přesně tak, jak ho máme rádi.


4.04x
60 min

Postup přípravy

Pokud nemáme již koupené vyválené listové těsto, vyválíme ho na tenký plát. Nastrouháme si jablka, posypeme jimi těsto tak, aby těsto bylo vidět jen po bocích a lépe se nám tak zavinovalo a nic nevytékalo.

Jablka lehce posypeme cukrem krystal podle sladkosti jablek a poté skořicovým cukrem. Na závěr nadrtíme piškoty a pokryjeme tím jablka s cukrem. Piškoty nám nasají vlhkost z jablek, ale zároveň štrúdl zůstává šťavnatý. Podle chuti můžeme přidat nasekané mandle, rozinky a kandované ovoce.

Štrúdl zamotáme a okraje přehneme, aby obsah nevytékal, položíme ho na vymazaný plech. Rozpustíme kousek másla a po vystydnutí přišleháme jedno vejce. Mašlovačkou závin potřeme a dáme do trouby předem rozpálené na 180 °C. Pečeme přibližně 45 minut podle doporučení na obalu těsta. Během pečení štrúdl ještě potřeme zbytkem vejce s máslem.

Maminčin štrúdl z listového těsta po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a můžeme servírovat.
user-icon

autor mynonka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maminčin štrúdl z listového těsta

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká