Maminčin domácí medovník

Sladký moučník, kterému málokdo odolá. Recept na medovník tak, jak ho dělá moje maminka.


4.47x
75 min

Ingredience

těsto

2 ksvejce
250 gmáslo
2 lžícemléko
2 lžícemed
200 gcukr moučka
500 ghladká mouka
2 lžičkyjedlá soda

krém

200 gmáslo
3 lžícesolamyl
3 dlmléko
100 gcukr moučka
2 lžícehladká mouka

směs

120 gmáslo
3 lžícemed
80 gcukr krupice
350 gvlašské ořechy

podle potřeby

rum

Postup přípravy

Na vál si prosejeme mouku a cukr, přidáme tekutý med, vejce, mléko, sodu a máslo. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na polovinu. Každou polovinu vyválíme na pečícím papíře a dáme na plech. Můžeme upéci i variantu o třech plátech těsta (na menší plech).

Na jednu placku naneseme ořechovou hmotu, kterou si připravíme tak, že dáme na pánev máslo, med a cukr. Přivedeme k varu, přisypeme ořechy a mícháme, dokud směs nezkaramelizuje. Hned rozetřeme na jednu placku. Pracujeme rychle, aby nám směs neztuhla.

Na krém si uvaříme kaši z mléka, mouky a solamylu. Necháme vychladit. Pak ušleháme máslo s cukrem a přidáme vychlazenou kaši. Krém na medovník dobře promícháme.

Plát s ořechovou směsí pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10 minut. Stejně upečeme i druhé těsto (bez ořechové směsi). Po vychladnutí pocákáme placku bez ořechů rumem, necháme vsáknout a potřeme vychladlým krémem. Přiklopíme plackou s ořechy.

Takto připravený domácí medovník přikryjeme fólií a dáme do lednice uležet nejméně do druhého dne.

Maminčin domácí medovník krájíme na kostky a podáváme k odpolední kávičce.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maminčin domácí medovník

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká