Vezmete si jeden kousek a už nikdy neodoláte. Recept na makový štrůdl počítá s listovým těstem, které běžně koupíte v obchodě.
Hodnocení
4.5
/ 5 (26x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Nádivka
Skořice špetka
Mléko1-3 dl
Med
Vanilkový cukr
Mletý mák150-200 g
Strouhaný perník
Ostatní
Listové těsto1 balíček
Na ozdobu
Cukr moučka
Postup přípravy
Připravíme si voňavou nádivku: Do 1 dl horkého mléka vsypeme mletý mák, lehce provaříme asi 15-20minut. Pokud by byla směs příliš hustá, přilijeme mléko. Přidáme asi 1-2 lžíce medu (dále dosladíme dle chuti), skořici, případně vanilkový cukr. Směs by se měla dát mazat, pokud je příliš řídká, zahustíme jí strouhaným perníkem.
Těsto rozválíme a potřeme makovou nádivkou. Směs by měla vystačit na celé balení - tj.na 2 štrůdlové nohavice. Množství nádivky záleží vás.
Štrůdly zabalíme, potřeme žloutkem nebo máslem.
Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Makový štrůdl pocukrujeme a podáváme raději vychlazený třeba s porcí šlehačky.