Makový koláč

Kdo má rád mák, určitě si zamiluje i tento trochu netradiční makovec.


3.165x
75 min
1×

Postup přípravy

Rozpustíme tuk a přidáme 1/8 l vlažného mléka. Rozdrobíme do něj droždí a necháme je rozpustit. Citron pořádně omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Mandle také nastrouháme.

Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko s droždím, přidáme trochu mouky a necháme v teple nejprve asi 15 minut kynout.

Potom do těsta přidáme 1 vejce, 50 g cukru, vanilkový cukr a sůl a ručním šlehačem vypracujeme hladké těsto. Znovu je necháme přibližně 1/2 hodiny na teplém místě kynout.

Přivedeme k varu 1 l mléka, zbylý cukr, špetku soli a krupici a uvaříme kaši. Poté svaříme 1/2 l mléka, kterým zalijeme mák a smícháme jej s polovinou krupičné kaše. Vmícháme mandle, rozinky, rum a citronovou kůru.

Ze zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků. Těsto prohněteme, dáme na plech, potřeme makovou a pak žloutkovou směsí a pečeme 40 minut.

Teplý koláč propícháme a přelijeme zbylým mlékem. Pak posypeme cukrem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Makový koláč

Zpět na recept